60 db étrend-kiegészítő kapszula, bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből.
A máriatövis hivatalos jegyzékben szereplő egészségtámogató hatásai:
1. Segíti a máj és az epehólyag egészséges működését és támogatja a máj méregtelenítő folyamatait.
2. Támogatja az egészséges emésztést.
3. Hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez.
A bemutatott tudományos vizsgálatok eredményei a máriatövis-termésre általánosan vagy a hivatkozásokban szereplő készítményre vonatkoznak. Bemutatásuk célja, hogy alátámasszák a termékünkben lévő gyógynövény egészségtámogató, a szervezet normál állapotának fenntartását elősegítő hatását.
A máriatövis májvédő hatását antioxidáns tulajdonságán keresztül fejti ki. Kutatások alapján a szilimarin megváltoztatja a májsejtek külső sejtmembránját, stabilizálja azokat, ezáltal gátolja egyes toxinok megkötődését és bejutását (Mulrow, Ramellini).
Ezen folyamat lejátszódásával a gamma-glutamin-transzferáz (GGT) szintje is csökkenhet, amelynek magas szintje valamilyen májműködési zavarra utalhat (Aller).
A szilimarin mellett a máriatövis egyéb hatóanyagai is (szilibinin, szilibin) feltehetően képesek stimulálni a DNS-polimeráz enzim működését (ezáltal pedig a riboszómális RNS és fehérjeszintézist), tehát serkenteni a májsejtek regenerációját is (Sonnenbichler).
További gyógynövények a "MÁJMŰKÜDÉS TÁMOGATÁSA" kategóriában
További gyógynövények az "EPEMŰKÖDÉS TÁMOGATÁSA" kategóriában
A máriatövis emésztéstámogató hatása összefügg azzal, hogy hatóanyagai fokozzák az epefolyadék kiválasztását, amely jótékonyan hat az emésztés minőségére.
Az epefolyadékkal együtt koleszterin is ürül a vékonybélbe, amelynek egy része később ürül az emésztőrendszerből, főképp, ha a máriatövis fogyasztását vízoldható rostokban gazdag ételek fogyasztása is kiegészítjük. A máriatövis koleszterinszint-csökkentő hatása humán vizsgálatokban is igazolódott (Huseini, Vidlar).
A koleszterinszintet csökkentő hatásnak másik oka az lehet, hogy a máriatövis gátolja a koleszterin-aciltranszferáz nevezetű enzim működését, amely a koleszterin csökkent felszívódását és a lipoproteinek szintézisének csökkenését eredményezi, tehát a lipidek felhalmozódása összességében csökken (Derosa).
Laboratóriumi vizsgálatokban a szilimarin és a szilibinin gátolta az oxidált LDL keletkezését, vélhetően antioxidáns tulajdonságának köszönhetően (Wallace).
További gyógynövények az "EMÉSZTÉS TÁMOGATÁSA" kategóriában
A máriatövis szív és érrendszer egészségét kedvezően befolyásoló hatása egyrészt feltehetően vérzsírszint- és vércukorszint-csökkentő hatásának, másrészt antioxidáns és gyulladáscsökkentő összetevőinek köszönhető. Habár a humán kísérletek hiányoznak még, számos előzetes vizsgálatban és összefoglaló tanulmányban olvashatunk pozitív eredményeket ezen az egészségügyi területen (Singh, Rao, Zholobenko).
További gyógynövények a "SZÍV ÉS ÉRRENDSZER EGÉSZSÉGE" kategóriában
Egy amerikai folyóiratban megjelent összefoglaló tanulmányban, a máriatövis szilimarin nevű összetevőjének hatását vizsgálták glükóz és lipid anyagcserezavarban szenvedő betegek esetén. Az elemzésben 16 vizsgálat eredményeit dolgozták fel, amelyben összesen 1358 beteg vett részt. Az egyes vizsgálatok eredményei alapján azt a következtetést vonták le, hogy a szilimarin tartalmú máriatövis készítmények önmagukban, vagy más összetevőkkel kombinálva, 6 hónapon keresztül fogyasztva 2-es típusú cukorbetegekkel végzett vizsgálatok során csökkentette az éhomi vércukorszintet és a glikált hemoglobin szintet, valamint az összkoleszterinszintet a kontroll csoporthoz képest (Xiao).
A szilimarin vércukorszintet kedvezően befolyásoló hatása feltehetően antioxidáns tulajdonságának köszönhető. Egyes kutatások szerint az oxidatív stressz hozzájárulhat a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek diszfunkciójához, a csökkent inzulinkiválasztáshoz és az inzulinrezisztenciához. Ezen negatív folyamatok lejátszódását akadályozzák az antioxidáns hatású vegyületek (mint a szilimarin is), védve a szervezetet az oxidatív stressztől (Huseini).
A szilimarin védő hatását állatkísérletekben is bizonyították (Soto).
Fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
Fogyasztása nem ajánlott a fészkesvirágzatú növényekkel szembeni túlérzékenység esetén.
Fokozhatja a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek hatását.
6 és 12 éves kor között fél adag fogyasztása javasolt.
Terhesség és szoptatás alatt is fogyasztható.
A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
Kisgyermekek elől elzárva tartandó!
BEVIZSGÁLT, KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ GYÓGYNÖVÉNYBŐL
Termékünket mindig az elérhető legjobb alapanyagból gyártjuk. A makroszkópos és mikroszkópos, valamint az organoleptikus vizsgálatok és a szuperfinom por szemcseméret meghatározása saját minőségi szabványaink szerint történik. A termék gyártói minőségi tanúsítványa ide kattintva tölthető le.
Flavonolignán komplex (szilimarin), zsírosolaj.
Leveleinek fehér márványozottsága és fehér tejnedve miatt a népies elnevezése boldogasszony teje. A tejhez kapcsolódó megjelenése miatt gyakran alkalmazzák a tejelválasztás fokozására is.
Melius Juhász Péter az 1578-ban kiadott Herbáriumában étvágygerjesztő, hasfájást és puffadást csökkentő hatású gyógynövényként írja le.
Dél-európai és észak-afrikai köves lejtőkön őshonos növény.
Leveleinek márványozott megjelenését az okozza, hogy erezetük mentén nem fejlődik zöld színt adó klorofill. Fészekvirágzata bíborszínű. Barna, hosszúkás tojásdad termései csúcsán sárga gyűrű helyezkedik el.