60 db szuperfinom instant gyógynövényport tartalmazó kapszula, bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből.
Az orvosi pemetefű egészségtámogató hatásai:
1. Nyugtatja az irritált torkot, garatot, hangszálakat.
2. Hozzájárul az emésztőrendszer egészséges működéséhez, segít csökkenti a teltségérzetet és a puffadást.
3. Támogatja a máj és az epehólyag normál működését.
4. Elősegíti a normál vérnyomás és az egészséges vérkeringés fenntartását.
5. Támogatja az ellazult, relaxált állapot elérését valamint hozzájárul a nyugodt, pihentető alváshoz.
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által notifikált termék. Notifikációs szám: 32483/2023
Diterpén-keserűanyagok (premarrubiin, marrubin), diterpén-alkoholok, kávésav-származékok, alkaloidok (sztachidrin, betonicin), tanninok, flavonoidok, triterpének, illóolaj.
A bemutatott tudományos vizsgálatok eredményei az orvosi pemetefűre általánosan vagy a hivatkozásokban szereplő készítményre vonatkoznak. Bemutatásuk célja, hogy alátámasszák a termékünkben lévő gyógynövény egészségtámogató, a szervezet normál állapotának fenntartását elősegítő hatását.
Az orvosi pemetefű tüdőtisztító, köptető hatását a kutatások szerint annak köszönheti, hogy stimulálja a tüdőhörgők nyálkahártyájának kiválasztását. Ezzel hígítja a tüdőben képződő nyákot, amely így könnyebben távozik a tüdőből. A hatásért a növényben nagy mennyiségben jelen lévő marrubiin nevű hatóanyag, valamint a növény illóolaj-komponensei felelősek (Wiesner).
Szardínia északi részén végzett etnofarmakobotanikai vizsgálatok megerősítették az orvosi pemetefű alkalmazását az asztma megelőzésében és kezelésében. Az asztmás rohamok megelőzésére reggel éhgyomorra adták a pemetefűből készült teát a vizsgálatban részt vevő öt személynek. A folyamatosan értékelt eredmények megerősítették általános egészségi állapotuk javulását. A kutatók szerint a hatás a pemetefű flavonoidjainak köszönhető. Arra a következtetésre jutottak, hogy a flavonoidok az anafilaxiás, tehát gyulladásserkentő anyagok felszabadulásának gátlásával hatnak, emellett ellazítják a hörgők símaizomzatát (Ballero).
A pemetefű légutak egészségét támogató hatását támasztja alá a kísérletesen megfigyelt:- görcsoldó (Schlemper),- gyulladáscsökkentő (Sahpaz, Stulzer),- fájdalomcsillapító (Jesus, de Souza),- antibakteriális (Robles-Zepeda, Zarai),- antioxidáns hatása (Berrougui, Firuzi, Perez-Cruz).
Emésztésjavító, puffadáscsökkentő hatása keserűanyag-tartalmával függ össze. A keserű ízérzés a szájnyálkahátya ízérző receptoraiból induló, a bolygóideg által közvetített reflexszel fokozza az emésztőnedvek, főképp az epe és a hasnyál elválasztását, így azok nagyobb mennyiségben állnak rendelkezésre egy kiadós étkezés alkalmával. A jobb emésztés hatására kevesebb gáz képződik a bélrendszerben, csökken a teltségérzet, amely jobb közérzetet biztosít az étkezés után (Wiesner).
Az étkezés utáni jó közérzet elérését segíti a pemetefű bélrendszeri görcsoldó hatása is (De Jesus, Schlemper).
Az epefolyadék rendszeres kiválasztása nemcsak a jó emésztéshez járul hozzá, de segíti a máj egészséges működését is. A máj ugyanis az epefolyadékon keresztül választja ki a vízben rosszul oldódó anyagokat (mérgeket, gyógyszer bomlástermékeket, hormon-végtermékeket stb.). Epepangás (kolesztázis) esetén ez az elfolyási folyamat valahol megakad a máj és a patkóbél között, ezáltal pedig az epefolyadékkal nem tudnak kiürülni a szervezetből a méreganyagok. Ez hosszú távon az epeutak fokozatos pusztuláshoz, majd a máj visszafordíthatatlan károsodásához vezet.(Santiago).